Whiskeytoerisme in de Verenigde Staten: van de Kentucky Bourbon Trail tot whiskeymusea

Zijn whiskey en reizen je passies? Dan is het verkennen van de meest bekende Amerikaanse whiskeyregio’s, zoals Kentucky en Tennessee, echt iets voor jou. Amerika is tenslotte de bakermat van een aantal van de beste en bekendste whiskeys ter wereld en dus echt the place to be voor iedereen die zich verder wil verdiepen in de achtergrond van de Amerikaanse whiskey. Ontdek de unieke charmes van de prachtige Amerikaanse distilleerderijen en hun rijke geschiedenis. Natuurlijk gecombineerd met een proeverij hier en daar!

De Kentucky Bourbon Trail

Een van de meest populaire toeristische bestemmingen voor whiskeyliefhebbers is de Kentucky Bourbon Trail. Dit is een verzameling van 18 distilleerderijen, die verspreid liggen over heel Kentucky. Deze staat is bekend als de bakermat van bourbon en het is dan ook de beste plek om naartoe te gaan als je je verder wilt verdiepen in de geschiedenis van de Amerikaanse whiskey. Tours door de 18 verschillende distilleerderijen laten je kennismaken met het bourbon-maakproces en bieden je de kans om verschillende soorten bourbon te proeven.

Maker’s Mark

Een van de meest iconische deelnemers van de Kentucky Bourbon Trail is de Maker’s Mark distilleerderij. Deze distilleerderij ligt in Loretto, Kentucky en is bekend om de kenmerkende rode was waarmee ze hun flessen sealen. Deze distilleerderij ligt op een schilderachtig terrein, dat sowieso al een bezoek waard is. Als echte whiskeyliefhebber moet je deze plek ooit bezoeken!

Jim Beam

Stop ook zeker even bij de wereldberoemde Jim Beam distilleerderij, de producent van een van ’s werelds meest verkochte bourbons. Op het terrein van deze distilleerderij vind je onder andere Fred’s Smokehouse, waar je een goede bodem kunt leggen voor een van de proeverijen. Ook kun je er een ‘Behind the Beam’-tour boeken, waarbij je whiskey proeft onder begeleiding van de achter- en achter-achterkleinzoon van Jim Beam zelf!

Distilleerderij tours in Tennessee

In tegenstelling tot Kentucky, waar de bourbon centraal staat, staat Tennessee (uiteraard) bekend om zijn Tennessee whiskey. Deze whiskey wordt gefilterd door houtskool voor het wordt gerijpt, een proces dat bekendstaat als de Lincoln County methode en een unieke smaak aan de whiskey geeft.

Jack Daniel’s

De meest bekende distilleerderij in Tennessee is natuurlijk Jack Daniel’s, waar deze wereldberoemde whisky wordt geproduceerd. Gelegen in het kleine stadje Lynchburg, is de distilleerderij een belangrijk onderdeel van de Tennessee Whiskey Trail. Bezoekers kunnen tours volgen die een goed inzicht geven in het maakproces van Jack Daniel’s.

George Dickel

De George Dickel distilleerderij, een minder bekende, maar heel geliefde stop in Tennessee, biedt ook een unieke ervaring. Deze distilleerderij lag door de drooglegging 40 jaar lang stil, maar is sinds 1958 weer actief volgens het ‘oude recept’.

Ontdek de geschiedenis van Amerikaanse whiskey

Voor de echte drankgeschiedenisfreaks zijn er ook een aantal musea die een inkijkje geven in de historie van Amerikaanse whiskey. In het Oscar Getz Museum of Whiskey History in Bardstown, Kentucky vind je een uitgebreide collectie van whiskeygerelateerde artefacten, zoals antieke flessen en vintage whiskeyadvertenties.

Ook het Frazier History Museum in Louisville, Kentucky mag je als echte whiskeyliefhebber niet overslaan. Het is de perfecte start van de Kentucky Bourbon Trail en vertelt je alles over bourbon en zijn geschiedenis.

Evenementen en festivals

Het bezoeken van distilleerderijen is niet het enige wat je kunt doen tijdens een whiskeyreis. Er zijn ook allerlei evenementen en festivals gerelateerd aan whiskey die verspreid over het hele jaar plaatsvinden. Het Kentucky Bourbon Festival en het Tennessee Whiskey Festival zijn bijvoorbeeld beide geweldige evenementen voor zowel kenners als nieuwkomers in de wereld van de whiskey. Plan je dus een reis langs een van deze trails, houd dan de festivaldata in de gaten en combineer ze!

Conclusie

Whiskeytoerisme in de Verenigde Staten is een unieke ervaring. Het combineert geschiedenis, cultuur, prachtige landschappen en natuurlijk heerlijke proeverijen. Of je nu een doorgewinterde whiskeykenner bent of pas net nieuw in de wereld van whiskey, er is geen betere manier om het land van whiskey te ontdekken dan een bezoek te brengen aan deze iconische locaties!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *