Wheat whiskey

Wheat whiskey is een type Amerikaanse whiskey dat wordt gekenmerkt door het gebruik van tarwe – of in het Engels ‘wheat’ – in het productieproces. Deze graansoort zorgt voor een zachtere en zoetere smaak in vergelijking met andere whiskeysoorten.

Wat is wheat whiskey?

Wheat whiskey is een gedistilleerde alcoholische drank die volgens de Amerikaanse wetgeving uit minstens 51% tarwe moet bestaan. Het resterende percentage kan een mix zijn van andere granen. Net als andere soorten Amerikaanse whiskey moet het in eikenhouten vaten worden gerijpt, maar het is geen vereiste dat deze vaten nieuw moeten zijn.

Het tarwegraan zorgt voor een karakteristieke zachte, mild zoete en een beetje fruitige smaak. Dit maakt wheat whiskey tot een populaire keuze voor liefhebbers die op zoek zijn naar een zachtere, toegankelijke whiskey.

Waar wordt wheat whiskey geproduceerd?

Net als corn whiskey kan wheat whiskey overal in de Verenigde Staten worden geproduceerd. Er is geen specifieke regio die is aangewezen voor de exclusieve productie van wheat whiskey.

Bekende wheat whiskey merken

Er zijn verschillende merken die bekend staan om hun productie van wheat whiskey:

  • Bernheim Original: De Bernheim Original wordt geproduceerd door het bekende bedrijf Heaven Hill. Het is een bekend voorbeeld van een wheat whiskey en biedt een variĆ«teit aan subtiele smaken, waaronder honing, vanille en gedroogde vruchten.
  • Dry Fly: Dit merk, gevestigd in Washington State, is bekend geworden door hun wheat whiskey. Hun producten zijn volledig op tarwebasis en staan bekend om hun zachte, zoete smaak.
  • Redemption Wheated Bourbon: Hoewel technisch gezien een bourbon, wordt deze whiskey gemaakt met een hoog percentage tarwe, waardoor het de kenmerkende eigenschappen van een wheat whiskey heeft.

Tarwe whiskey biedt een frisse en zachte variant in het spectrum van Amerikaanse whiskeys en is een interessante optie voor zowel beginnende als ervaren whiskey-liefhebbers. De unieke eigenschappen en smaken hebben de status van wheat whiskey in de loop der jaren laten groeien, en het is dan ook zeker het proeven waard!