Jack Daniel’s: Amerika’s bekendste whiskey

Whiskey is in vele varianten te vinden. Maar er zijn maar weinig merken die zo bekend zijn als Jack Daniel’s. Deze iconische Amerikaanse whiskey heeft een rijke geschiedenis en bezit unieke eigenschappen die hem onderscheiden van de rest. In dit artikel ontdekken de geschiedenis van het merk, de unieke distilleerderij, de verfijnde soorten whiskey die onder de naam Jack Daniel’s worden vervaardigd én wat deze whiskey zo speciaal maakt!

Het verhaal achter Jack Daniel’s

Het verhaal van Jack Daniel’s begint in Lynchburg, Tennessee, om precies te zijn in een kleine distilleerderij die dateert van 1866. De man achter het merk, Jasper Newton Daniel (zoals we allemaal weten beter bekend als Jack) werd opgeleid door een lokale distilleerder genaamd Dan Call. Hier leerde hij de fijne kneepjes van het vak.

Jack Daniel’s is niet zomaar een whiskey, maar wordt officieel gecategoriseerd als een Tennessee Whiskey. Hoewel het vergelijkbaar is met bourbon, onderscheidt het zich door een extra stap in het productieproces, bekend als de “Lincoln County Process”. Dit proces, waarbij de whiskey door een dikke laag houtskool druppelt voordat het wordt gerijpt, geeft Jack Daniel’s zijn kenmerkende zachte, zoete smaak.

De Jack Daniel’s Distilleerderij

De Jack Daniel’s distilleerderij ligt in het rustige stadje Lynchburg, Tennessee en is een plek waar de tijd heeft stilgestaan. Als bezoeker voel je hier de nostalgie van het oude Amerikaanse zuiden. De nog steeds actieve distilleerderij geeft je een kijkje in het verleden.

Ondanks dat de stad Lynchburg al meer dan 100 jaar ‘droog’ is, wat betekent dat er geen alcohol verkocht mag worden, blijft de productie van Jack Daniel’s onverminderd doorgaan. Het rijpingsproces van de whiskey vindt plaats in schilderachtige pakhuizen, waar elke veger, druppel en barrel met de grootste zorg wordt behandeld.

Uniek aan de Jack Daniel’s distilleerderij is de bron, diep onder de grond op het terrein. Het ijzer-vrije water uit deze bron wordt gebruikt in het productieproces van hun whiskeys, wat bijdraagt aan de unieke smaak.

De soorten whiskeys van Jack Daniel’s

Het assortiment van Jack Daniel’s bevat verschillende soorten whiskey, met allemaal hun eigen kenmerken. Dit zijn een aantal van de populairste varianten:

  1. Jack Daniel’s Old No. 7: Dit is de meest bekende variant, ook wel ‘black label’ genoemd. Het nummer 7 was het registratienummer dat de distilleerderij kreeg toen de Amerikaanse overheid de productie van whiskey ging reguleren. Vandaar de naam. Old No. 7 heeft een zachte, zoete smaak met een lichte turfgeur.
  2. Jack Daniel’s Single Barrel: Deze whiskey wordt, zoals de naam al verraadt, uit één enkel vat gehaald. Dit zorgt voor een unieke en bijzondere smaak voor elke fles. Het is een krachtige whiskey, met tonen van toffee en sinaasappel, gecombineerd met een uitgesproken houtachtige eikensmaak.
  3. Jack Daniel’s Tennessee Honey: Dit is een mix van Jack Daniel’s Old No. 7 en een eigen honinglikeur. Het eindresultaat is een lichte, zoete drank met duidelijke honingtonen, perfect voor diegenen die van zoetere dranken houden.
  4. Jack Daniel’s Tennessee Fire: Deze variant voegt een extra kick toe aan de klassieke Jack Daniel’s. Dat komt door de toevoeging van gekruide kaneel. Het heeft een verwarmende, kruidige afdronk die perfect is voor bij het haardvuur.
  5. Jack Daniel’s Gentleman Jack: Dit is een premium versie van Jack Daniel’s. Deze whiskey is tweemaal gefilterd door houtskool, voor een extra soepele afdronk. Gentleman Jack, die zijn naam ontleent aan de bijnaam van oprichter Jasper Newton Daniel, wordt gekenmerkt door zijn zoete, lichte en nootachtige tonen. Deze whiskey is zachter en rijker, en wordt daarom gezien als de ‘gentleman’ onder de Jack Daniel’s whiskeys.

Wat maakt Jack Daniel’s speciaal?

De unieke kwaliteit van Jack Daniel’s is het resultaat van een combinatie van factoren. Ten eerste is dat het inzetten van het Lincoln County Process, wat hen onderscheidt van andere whiskeys. Het langzame druppelen door houtskool zorgt voor een milder, soepeler eindresultaat.

Daarnaast speelt de aandacht voor detail een grote rol in de kwaliteit van Jack Daniel’s whiskey. Het graan wordt lokaal geteeld, het water komt uit hun eigen bron en elke fles wordt alleen gevuld nadat de whiskey gedurende een gepaste tijd heeft mogen rijpen.

Tot slot hecht het team van Jack Daniel’s sterk aan traditie. Zelfs in het huidige tijdperk van technologische vooruitgang wordt de whiskey nog altijd op dezelfde manier geproduceerd als Jack Daniel’s het in 1866 deed. Die toewijding aan consistentie is wat echt het verschil maakt. En natuurlijk is het bedrijf ook een ster in marketing!

Jack Daniel’s is meer dan zomaar een whiskey. Het is in elke fles een stukje Amerikaanse geschiedenis. Dit merk, dat diep geworteld zit in traditie en ervaring, blijft whiskey-liefhebbers over de hele wereld betoveren.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *