Rye whiskey

De indrukwekkende opleving van rye whiskey (rogge whiskey in het Nederlands) is een ode aan de vroege Amerikaanse distilleerderij-tradities. Bekend om zijn scherpe, kruidige smaken, is rogge whiskey een expressieve en robuuste drank waarvan je smaakpapillen onder de indruk zullen zijn!

Wat is rye whiskey?

Amerikaanse rye whiskey wordt, volgens federale voorschriften, gemaakt van een graanmengsel dat voornamelijk uit rogge bestaat (minstens 51%). De rest van het mengsel kan bestaan uit een combinatie van maïs, gerst en soms tarwe. Net als bourbon, distilleert men rye whiskey tot een bepaald alcoholpercentage en rijpt het in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten.

Rye whiskey heeft een hele unieke smaak. Er is een scherp contrast met de zoetheid van bourbon. Het biedt intense, kruidige tonen en een frisse, peperige afdronk, waardoor het een favoriete keuze is voor cocktails.

Waar wordt het gemaakt?

Rogge whiskey was oorspronkelijk de eerste keuze in de noordoostelijke staten van Amerika, vooral in Pennsylvania en Maryland. De productie verplaatste zich tijdens de drooglegging naar andere delen van het land. Veel distilleerderijen in het Midden-Atlantische gebied sloten hun deuren. Tegenwoordig wordt rogge whiskey in verschillende staten gemaakt, van New York tot Oregon.

Bekende merken rye whiskey

De recente opleving van de interesse in rye whiskey heeft geleid tot een toename van het aantal merken op de markt. Een paar vooraanstaande producenten van rogge whiskey zijn:

  1. Rittenhouse: Met wortels in de historische Rittenhouse Square in Philadelphia, is dit label synoniem met kwalitatieve rye whiskey, beroemd om zijn uitgesproken kruidige smaken en soepele afdronk.
  2. WhistlePig: Deze in Vermont gevestigde distilleerderij is gespecialiseerd in premium rye whiskey’s. WhistlePig biedt een reeks aan varianten, waaronder enkele topgerijpte.
  3. Bulleit: Oorspronkelijk bekend om hun bourbon, maakt Bulleit ook een zeer gerespecteerde rye whiskey voor een betaalbare prijs. Het is rijk en zoet met hints van vanille, honing en kruiden.
  4. Sazerac: Als product van de Buffalo Trace Distillery, is de Sazerac Rye de basis voor de klassieke Sazerac-cocktail. Het heeft een zoete, pittige smaak en een droge afdronk.

Rogge whiskey maakt een grote comeback in de Amerikaanse drankindustrie. Veel mensen vinden het vandaag de dag nog steeds heerlijk vanwege de heldere, kruidige smaken en de boeiende historie.

Of je nu op zoek bent naar de perfecte whiskey voor je cocktail of gewoon iets nieuws wilt proberen, rye whiskey zal zeker indruk maken!