Bourbon whiskey

Bourbon whiskey is meer dan zomaar een drank. Het is een reis door de Amerikaanse geschiedenis en ambacht. Het is sinds 1964 bij wet bepaald dat bourbon zijn oorsprong moet hebben in de Verenigde Staten. Hoewel bourbon in elke Amerikaanse staat gemaakt kan worden, is Kentucky het meest bekend als de geboorteplaats van deze whiskey.

Wat is Bourbon Whiskey?

Bourbon is een gedistilleerde alcoholische drank. Het is een type whiskey die gemaakt is van ten minste 51% maïs. De rest bestaat uit combinaties van gerst, rogge en tarwe. De naam is afgeleid van Bourbon County in Kentucky, ondanks dat het daar qua wet dus niet hoeft te worden geproduceerd.

Hoewel men bourbon vaak verwart met andere soorten whiskey, moet het voldoen aan een aantal regels die het onderscheidt van andere whiskeys:

  • Er mogen geen kleur- of smaakstoffen worden toegevoegd aan bourbon;
  • En het moet in nieuwe, gebrande eikenhouten vaten worden gerijpt. Hierdoor krijgt het zijn kenmerkende diepe amberkleur en rijke, zoete smaak.

Waar wordt bourbon gemaakt?

Hoewel Bourbon County in Kentucky de naam voor deze whiskeysoort heeft geleverd, is het niet noodzakelijk de plek waar elke bourbon vandaan komt. De staat Kentucky is wel het bekendst om het produceren van bourbon. En om zijn legendarische Kentucky Bourbon Trail, waar je als bezoeker een aantal van de meest beroemde distilleerderijen ter wereld kunt bezoeken.

Veel Kentucky bourbon distilleerderijen zitten vol geschiedenis en traditie. Sommige gaan zelfs terug tot de jaren 1800. Hier, tegen de achtergrond van glooiende blauwgroene heuvels, heeft bourbon zich geëvolueerd van een lokaal ambachtelijk product naar een wereldwijd geliefde drank.

De bekendste merken bourbon whiskey

Er zijn veel merken bourbon, die allemaal hun eigen unieke smaken en stijl hebben. Tot de meest bekende behoren:

  • Jim Beam: Opgericht in 1795 en vernoemd naar Jacob Beam, is dit merk wereldwijd bekend. Het is een bourbon die bekend staat om zijn rustgevende zoetheid en rijke eikensmaak.
  • Maker’s Mark: Dit merk staat bekend om zijn rode wasverzegeling en volle, rijke smaak. Maker’s Mark is een familiebedrijf dat nog steeds in Loretto, Kentucky, actief is.
  • Wild Turkey: Wild Turkey is bekend om zijn volle en pittige bourbon. Ze beweren een bourbon te bieden die neigt naar de ‘bold’ kant van bourbon. Perfect dus voor diegenen die op zoek zijn naar iets dat hun smaakpapillen wakker schudt.
  • Buffalo Trace: Deze bourbon wordt geproduceerd in een distilleerderij met dezelfde naam. Het is een van de oudste distilleerderijen in het land, waardoor Buffalo Trace een echt erfgoedmerk is. Het heeft een complexe en subtiele smaak die perfect is om aan te nippen.

Bourbon is meer dan alleen maar een drankje, het is een middelpunt van samenkomen, een conversatiestarter en een bindmiddel van vrienden en familie.

Het is ook een reflectie van de Amerikaanse geest: robuust, dapper, uniek en altijd avontuurlijk. Dus of je nu voor de eerste keer whiskey proeft, of een oude favoriet herontdekt, er is altijd iets nieuws te leren en te waarderen over bourbon whiskey!