Tennessee whiskey

Tennessee whiskey is een Amerikaanse whiskeysoort die specifiek in de staat Tennessee geproduceerd is. Vanwege een extra stap in het productieproces waarin het door houtskool van suikerahorn wordt gefilterd, heeft Tennessee whiskey een uniek en kenmerkend smaakprofiel.

Wat is Tennessee whiskey?

Tennessee whiskey is een gedistilleerde alcoholische drank die, net als bourbon, gemaakt wordt van een mengsel van granen met minstens 51% maïs. Een belangrijke factor die Tennessee whiskey onderscheidt van andere Amerikaanse whiskeysoorten is de Lincoln County Process, waarbij de whiskey vóór de rijping wordt gefilterd door houtskool van suikerahorn. Dit proces zorgt voor een zachtere en milder smaak dan andere bourbon-soorten.

Lincoln County Process

Het Lincoln County Process is een belangrijke stap in de productie van Tennessee whiskey. Dit proces onderscheidt deze whiskeysoort van andere soorten Amerikaanse whiskey. Het proces is genoemd naar Lincoln County in Tennessee, de plaats waar dit distillatieproces traditioneel werd uitgevoerd.

Het proces houdt in dat vers gedistilleerde, niet gerijpte whiskey wordt gefilterd door een dikke laag houtskool van suikerahorn, voordat het in de vaten wordt gedaan om te rijpen. Deze houtskool wordt vaak lokaal geproduceerd door de distilleerderijen zelf. Dat doen ze door stukken hardhout suikerahorn te verbranden.

Het filteren door houtskool noemt men ook wel ‘mellowing’. Dit heeft een groot effect op de smaak van de uiteindelijke whiskey. Het verwijdert onzuiverheden uit de whiskey en helpt ook om wat van de scherpte van de alcohol te verzachten, waardoor de drank een zachtere en subtielere smaak krijgt.

Het Lincoln County Process is een wettelijke vereiste voor een whiskey om als Tennessee whiskey geclassificeerd te worden. Het maakt een belangrijk deel uit van de traditie en het karakter van de Tennessee whiskey en draagt bij aan het unieke smaakprofiel dat liefhebbers van over de hele wereld waarderen.

Waar wordt Tennessee whiskey gemaakt?

Zoals de naam aangeeft, wordt Tennessee whiskey specifiek geproduceerd in de staat Tennessee. Dat kan overal in de staat, maar de meeste bekende merken komen uit Lynchburg en Nashville, waar onder andere de wereldberoemde Jack Daniel’s Distillery ligt.

Bekende Tennessee whiskey-merken

Er zijn verschillende bekende merken van Tennessee whiskey, waaronder:

  • Jack Daniel’s: Misschien wel de bekendste producent van Tennessee whiskey ter wereld. Jack Daniel’s is bekend om zijn soepele, toegankelijke smaak en de iconische vierkante fles.
  • George Dickel: Een ander bekend merk dat de Lincoln County Process gebruikt. George Dickel’s whiskeys staan bekend om hun zachtheid en complexiteit.
  • Benjamin Prichard’s: Deze distilleerderij produceert een aantal verschillende stijlen van whiskey, en is het enige merk dat is vrijgesteld van het gebruik van de Lincoln County Process.
  • Nelson’s Green Brier: Deze distilleerderij, heropend in 2014 na een sluiting van meer dan honderd jaar, produceert een klassieke Tennessee whiskey met een rijke geschiedenis.

Tennessee whiskey heeft een unieke plaats in de Amerikaanse whiskeywereld dankzij het kenmerkende productieproces en de rijke geschiedenis. Voor zowel kenners als nieuwkomers is de verkennende reis door de wereld van Tennessee whiskey zeker de moeite waard.