Malt whiskey

Amerikaanse malt whiskey is niet zomaar een drankje. Het is een weerspiegeling van de authenticiteit, traditie en vakmanschap van de Amerikaanse whiskeywereld. In tegenstelling tot bourbon, die tenminste 51% maïs moet bevatten, is Amerikaanse malt whiskey over het algemeen gemaakt van gemoute gerst, één van de oudste granen die gebruikt worden in de productie van whiskey.

Wat is Amerikaanse malt whiskey?

Amerikaanse malt whiskey is een gedistilleerde alcoholische drank, gemaakt van gemoute gerst. Hoewel er van deze variant minder bekende regelgeving rondom productie is dan bij bourbon, zijn er wel enkele verschillen.

  • De malt whiskey moet gedistilleerd zijn van een beslag dat minstens 51% gemoute gerst bevat;
  • Het mag niet gedistilleerd worden met meer dan 80% alcohol en niet gebotteld met minder dan 40% alcohol;
  • En tot slot moet het in houten vaten gerijpt worden.

Waar wordt Amerikaanse malt whiskey gemaakt?

Ondanks dat er geen specifieke regio’s zijn benoemd voor de productie van Amerikaanse malt whiskey, wordt het grootste deel geproduceerd in de staten Kentucky, Tennessee en Indiana. Net als bij bourbon, zijn er in deze staten talloze distilleerderijen die de fijne kunst van het maken van whiskey al generaties lang in de praktijk brengen.

De bekendste merken Amerikaanse malt whiskey

Hoewel de Amerikaanse malt whiskey minder bekend is dan de bourbon of de rye whiskey, zijn er toch een paar merken die er uitspringen:

  • Westland: Westland Distillery, gevestigd in Seattle, Washington, maakt een revolutionaire Amerikaanse Single Malt whiskey. Deze malt, die zijn inspiratie haalt uit de rijke traditie van Schotse distilleerderijen, staat bekend om zijn geweldige kwaliteit en complexe smaken.
  • Stranahan’s: Stranahan’s is opgestart in Denver, Colorado. Het was de eerste distilleerderij die na de drooglegging micro gedistilleerde malt whiskey maakte.
  • Few Spirits: Gevestigd in Illinois, produceert Few Spirits een small batch American Malt Whiskey die bekend staat om zijn heerlijke vanille en karamelsmaken.
  • Balcones: Dit in Texas gevestigde merk staat bekend om zijn ‘Classic’ Single Malt, een rijke, veelzijdige whiskey die warmtesporen van honing en geroosterde noten levert.