Whiskey of whisky, wat is juist?

Wanneer je je verdiept in de wereld van de whiskey, kan je gemakkelijk struikelen over de spelling. Zo zijn er labels die ‘whiskey’ schrijven en anderen die het schrijven als ‘whisky’. Dus wat is nu eigenlijk correct?

Het antwoord is dat beide correct zijn, maar de spelling varieert afhankelijk van de locatie en de geschiedenis van de drank. Om het makkelijk te houden, kan je dit als ezelsbruggetje gebruiken: landen met een ‘e’ in hun naam (zoals Amerika en Ierland) schrijven ‘whiskey’, terwijl landen zonder ‘e’ (zoals Schotland en Canada) de term ‘whisky’ gebruiken.

De oorsprong van ‘whiskey’

Het woord whiskey (of whisky) stamt af van het Keltische woord ‘uisce beatha’, wat ‘water des levens’ betekent. In Ierland werd dit woord in de 12e eeuw gebruikt om de vloeistof aan te duiden die we tegenwoordig kennen als whiskey.

De Ieren waren een van de eerste volkeren die stookactiviteiten begonnen en kruiden toevoegden om de smaak van de drank te verbeteren. Ze waren ook de eersten die de ‘e’ aan ‘whisky’ toevoegden – een spelling die later ook door de Amerikanen werd overgenomen om hun eigen versies van whiskey (zoals bourbon en Tennessee whiskey) aan te duiden.

Contrasten in terminologie: whiskey vs. whisky

Zowel in Ierland als in Amerika is er wettelijk vastgelegd dat ‘whiskey’ de juiste term is om de gedistilleerde graandrank te beschrijven. De Amerikaanse wet schrijft voor dat ‘whisky’ en ‘whiskey’ afzonderlijke categorisaties zijn, en de officiële standaard voor spelling in de Verenigde Staten is ‘whiskey’.

In Schotland, waar de kunst van het distilleren van whisky werd geperfectioneerd, is het wettelijk vastgelegd dat de officiële term ‘whisky’ is. Zonder de ‘e’ dus. Deze spelling wordt ook gebruikt door andere landen, zoals Canada en Japan, die sterke banden hebben met de Schotse stooktradities.

Het maakt dus absoluut uit op welk deel van de wereld je je bevindt wanneer je spreekt, schrijft of leest over whiskey of whisky. Het gebruik van de verkeerde term kan erop wijzen dat je ongeschoold bent op het gebied van whiskey, of gewoon geen aandacht hebt besteed aan waar de drank die je drinkt vandaan komt.

Tussen de regels doorlezen

Zodra je de simpele regel begrijpt – ‘e’ voor Ierland en Amerika, en geen ‘e’ voor de rest – kun je dit toepassen op nagenoeg elk aspect van je whiskey-verkenningstocht. De spelling kan je aanwijzingen geven over de afkomst van de drank, de gebruikte granen, het distillatieproces en zelfs het rijpingsproces.

Het is wel belangrijk op te merken dat, hoewel de spellingregel over het algemeen betrouwbaar is, er een paar uitzonderingen zijn. Een aantal Amerikaanse distilleerderijen, zoals Maker’s Mark en George Dickel, gebruiken bijvoorbeeld de ‘whisky’-spelling in plaats van ‘whiskey’. Waarschijnlijk als teken van respect voor hun Schotse invloeden en ererbetoon aan een eerder tijdperk van distillatie.

Het verschil in spelling is maar een van de vele aspecten die de rijke cultuur en geschiedenis van whiskey (of whisky) typeren. Van de afzonderlijke tradities en methoden die elk land hanteert in het productieproces, tot de invloed van klimaat en geografie op de smaak en het karakter van de drank — whiskey is een complex en fascinerend onderwerp.

Geniet van de ervaring

Hoewel de spelling zeker een rol speelt bij het definiëren en classificeren van de drank, is het belangrijker om de specifieke kenmerken, smaken en unieke factoren van elke individuele fles te waarderen. Of je nu een ‘whiskey’ of een ‘whisky’ in je glas hebt, vergeet vooral niet om te genieten van de unieke ervaring, smaak nuances en de rijke traditie die deze heerlijke drank te bieden heeft!

Heb je de volgende keer dus een discussie over de correcte spelling, dan kun je deze vraag met vertrouwen beantwoorden: Beide zijn correct, het hangt allemaal af van waar je bent en waar je favoriete drank is gedistilleerd.