Wat is bourbon?

Als je een liefhebber bent van gedistilleerde dranken, dan heb je vast wel eens van bourbon gehoord. Maar wat is bourbon eigenlijk precies? Waar komt het vandaan, en wat zijn de verschillen tussen bourbon, whiskey en scotch? En waarom wordt bijvoorbeeld Jack Daniels geen bourbon genoemd? In dit artikel gaan we al deze vragen beantwoorden.

Bourbon: een korte geschiedenis

Bourbon whiskey, of kortweg bourbon, is een Amerikaanse stijl van whiskey die voornamelijk wordt geproduceerd in de staat Kentucky. Hoewel de precieze oorsprong van bourbon niet helemaal duidelijk is, wordt algemeen aangenomen dat de drank zijn naam dankt aan Bourbon County, een regio in Kentucky met een rijke geschiedenis van graanproductie en distillatie.

Bourbon wordt traditioneel gemaakt van een graanmengsel dat voor minstens 51% uit maïs bestaat. Verder moet bourbon worden gedistilleerd tot een niveau van niet meer dan 80% alcohol en moet het op vat worden gezet met een sterkte van maximaal 62,5% alcohol.

Wat is het verschil tussen bourbon en whiskey?

Whiskey – soms ook gespeld als whisky – is een verzamelnaam voor elke drank die wordt gedistilleerd uit een gegist graanmash en gerijpt in houten vaten. Dit betekent dat bourbon ook een soort whiskey is. Het verschil zit hem in de specifieke regels voor de productie van bourbon. We noemden net al het hoge maïsgehalte en de beperkingen op de distillatie en vatsterkte. Daarnaast moet whiskey om bourbon te mogen heten volgens de Amerikaanse wetgeving minstens twee jaar rijpen in nieuwe, verkoold eikenhouten vaten.

Wat is het verschil tussen scotch en bourbon?

Net als bourbon is ook scotch een soort whiskey. Het voornaamste verschil tussen de twee is de plek waar ze vandaan komen: terwijl bourbon typische Amerikaanse whiskey is, komt scotch uit Schotland. Beide soorten whiskey moeten voldoen aan specifieke regels om hun naam te mogen dragen. Zo moet scotch minstens drie jaar en een dag gerijpt zijn in eikenhouten vaten in Schotland.

En ook de smaak is verschillend. Scotch heeft over het algemeen een meer rokerige, aardse smaak, terwijl bourbon vaak zoeter en voller is, met toetsen van vanille, eik en karamel.

Waarom is Jack Daniel’s geen bourbon?

Jack Daniel’s is een van de bekendste Amerikaanse whiskeymerken. Hoewel het voldoet aan veel van de productie-eisen voor bourbon, wordt Jack Daniel’s officieel niet als een bourbon beschouwd. Dit heeft te maken met een extra stap in het productieproces van Jack Daniel’s whiskey, namelijk de Lincoln County-methode.

Deze methode houdt in dat de whiskey na distillatie gefilterd wordt door een drie meter dikke laag houtskool. Deze extra filtratie zorgt voor de kenmerkende zachte, rokerige smaak van Jack Daniel’s. Omdat deze methode niet behoort tot de officiële vereisten voor bourbon, wordt Jack Daniel’s in plaats daarvan geclassificeerd als een Tennessee-whiskey.

De schoonheid van bourbon

Bourbon is een complexe en fascinerende drank die net zo diepgaand en verfijnd is als elke goede wijn of scotch. De kunst van het bourbon maken is diep verweven met de Amerikaanse geschiedenis en cultuur. Met een beetje fantasie proef je in deze whiskey niet alleen de rijke smaken van maïs, eik en vanille, maar het verhaal van een hele natie.